Kirjeitä Veskulle: Meidät on tehty samasta aineesta kuin unelmamme - Esko Salminen
ma klo 08.13
Esko Salminen on kaikkien suomalaisten tuntema ja ylinäyttelijän tittelillä kruunattu näyttelijä. Esko ja Vesku ovat kohdanneet sekä lavalla että tv-elokuvassa Rauta-aika, juosseet yhdessä lenkkejä, ottaneet ryyppyjä ja pelastaneet toisensa – tai ainakin Vesku Eskon.
Brysselin kone. Missäpäin EU:ssa on isoimmat eläkkeet?
ma klo 08.22
Miten eri EU-maiden kansalaisten eläkeiät ja eläkkeiden koko eroavat ja mihin suuntaan kehitys on menossa? Millainen on tilanne eläkkeiden suhteen Suomessa, kun vertaa muuhun EU:hun? Minkälaisia ovat isoimmat kiistat olleet poliittisesti EU:ssa eläkeasioiden suhteen? Ja näyttääkö yhtään siltä, että eläkejärjestelmät EU-alueella olisivat yhtenäistymässä?
Haastateltavana on yhteyspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta ja toimittajana on Maija Elonheimo.
Ohjelmasta voi keskustella entisessä twitterissä eli nykyisessä X:ssä aihetunnisteella #brysselinkone.
Tämä on tarina kahden miehen road tripistä halki Yhdysvaltojen. Toinen matkalaisista on kirjailija Väinö Linna ja toinen hänen oppaanaan ja tulkkina toimiva 27-vuotias amerikansuomalainen opiskelija William Copeland. On vuosi 1963 ja Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian viimeisen osan julkaisemisesta on kulunut noin vuosi. Käsikirjoitus: Pekka Laine, ohjaus ja äänisuunnittelu Antti Isoaho.
KC Karemo: Pitäisikö miehiltä kieltää elokuvien ohjaaminen, Anu Silfverberg?
ma klo 10.42
Toimittaja ja kirjailija Anu Silfverbergin teos Sinut on nähty (2020) käsittelee katsetta ja siihen liittyvää vallankäyttöä. Silfverberg käsittelee kirjassaan kriittiseen sävyyn esimerkiksi Lars von Trierin ja Martin Scorsesen elokuvia. Tuomas Karemo kutsui kirjailijan vieraakseen, koska näkee kyseisten ohjaajien elokuvat eri tavalla. Mistä katseen vallassa on oikein kyse? Entä miksi Silfverberg etsii kirjassaan elokuvien kohtauksia, joissa mies hyväilee sormillaan naista?
Puikko ja Koukku: Vieraana tuunajien ruhtinatar Aija Rouhiainen
ma klo 11.54
Hyvät kanssakässäilijät - teidän huutonne on nyt vastattu, sillä tämä jakso on omistettu vaatetuunaukselle. Jenny "Puikko" Lehtisen ja Kati "Koukku" Keinosen ompeluseuran vieraana on tuunaajien kruunaamaton ruhtinatar Aija Rouhiainen. Luvassa vaatetuunauksen ABC.
Avoin kysymys: Miten vähemmistötausta kasvattaa haastattelijaa, Susani Mahadura?
ma klo 12.52
Susani Mahadura on tienraivaaja, nuori ruskea nainen, jonka työ avaa yleisön silmiä sekä muuttaa suomalaisen median ymmärrystä itsestään. Susani elää ihmisistä ja heidän tarinoistaan. Taustansa vuoksi hänellä on herkkyyttä ymmärtää vähemmistöön kuuluvien kipua ja kokemuksia.
Podcast-sarjan on tuottanut ja toimittanut Olli Seuri. Äänisuunnittelija Eerik Purdon/Artlab Productions.
Riita: Anna Kontula: Ainoa kehityksen tie on erimielisyyden tie
ti klo 14.00
Politiikassa erimielisyys ja ideologioiden välinen hankaus kuuluu demokratian ideaan. Silti keskustelu on välillä yhä repivämpää.
Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) sanoo nauttivansa väittelyistä ja syyttää suomalaisia konsensusfetisismistä. Hänen mukaansa kehitys piilee juuri erimielisyyksissä. “Pysähdymme paikoillemme, jos ei ole olemassa erimielisyyden tilaa.” Mutta mikä on oikea tapa väitellä?
Ohjelman toimittaa Pauli Aalto-Setälä, ja dramatisoinnin toteuttaa näyttelijä Sari Havas.
Aristoteleen kantapää: Aterioiden nimien syntyyn ovat vaikuttaneet maatyöt, boheemit aateliset ja kaupungistuminen
ti klo 14.38
Miksi keskipäivän ateriaa kutsutaan lounaaksi ja miten murkinasta kehittyi breku? Aterioiden nimien etymologiaa selvittävät toimittaja Pasi Heikura ja ruokahistoriantutkija Ritva Kylli. Pasi Heikuran ohella ohjelmaa ovat toimittaneet Lasse Nousiainen ja Tina Cavén.
Tiedeykkönen: Jännittäminen on tuttu tunne esiintyjälle
ma klo 14.50
Esiintymisen ammattilaiset kuten muusikot ja kokeneet puhujat käyttävät apunaan erilaisia tekniikoita itsensä rauhoittamiseen. Näitä menetelmiä voi opetella kuka vain.
Haastateltavina: Sibelius Akatemiassa jännityksen hallintaa valmentava Päivi Arjas, häpeäkokemuksista väitellyt Ben Malinen ja sosiaalipsykologi Mia Silfver-Kuhalampi. Toimittaja on Niina Melanen. Ohjelma on uusinta vuodelta 2020.
Marko Gustafssonin uudessa ohjelmassa pohditaan elämää muuttaneita oivalluksia.
“Mikko Kuustosella on uskomaton kyky kohdata ihminen. Hän ei koskaan nosta itseään esiin, mutta on silti aina väkevästi läsnä”, sanoo Marko Gustafsson. “Mikko osaa myös nauraa itselleen ja sen taidon soisin meille kaikille.”
Urheiluhullut: Niko Vuorinen on maailman huipulla lajissa, jossa ei palkintorahoja jaeta
ma klo 15.40
Urheiluhullut tarttuu urheilun kuumiin puheenaiheisiin ja nostaa keskusteluun teemoja, joista pitäisi puhua enemmän. Ohjelmassa vierailevat suomalaisen urheilun mielipidevaikuttajat ja arvostetut tekijät. Juontajana räväkkää ja intohimoista keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi.
Vieraina yksityissijoittajat Hanna-Maria Heikkinen, Tomi Lahti ja Merja Mähkä. Toimittajana Mikko Jylhä.
Merja Mähkältä ilmestyi syyskuun alussa äänikirja Sijoittajaksi noin viidessä tunnissa. Merjalla on ollut aktiivinen sijoitusvuosi, ja hän on siirtänyt rahaa metsä- ja kiinteistörahastoista korkosijoituksiin.
Hanna-Maria Heikkinen on sijoittanut pitkään lääketeollisuuteen, ja häntä kiinnostaa laihdutuslääkkeiden ympärille rakentuva liiketoiminta. Elokuussa laihdutuslääke Wegovyn valmistaja Novo Nordisk nousi Euroopan arvokkaimmaksi yhtiöksi.
Tomi Lahti livetwiittaa syksyn pääomamarkkinapäivistä. Tomin salkussa uusia rivejä ovat vety-yhtiö Thyssenkrupp Nucera, energiaratkaisuja sisätiloihin tarjoava NIBE Industrier ja ravintolayhtiö NoHo Partners.
Mistä maailma puhuu: Onko Venäjä Suomelle aiempaa suurempi uhka?
ma klo 16.54
Pahimmassa tapauksessa Venäjä alkaa propagandassaan leipoa Suomesta fasistivaltiota. Vielä ei kuitenkaan olla siinä pisteessä, rauhoittelee Venäjään erikoistunut toimittaja Erkka Mikkonen.
Käänne on kuitenkin tapahtunut. Venäjän silmissä Suomi on menettänyt paikkansa mallinaapurina, ja on nyt mahdollinen vihollinen.
Podcastiin paluun tekevä Erkka saa vastata Jennyn hämmentyneisiin kysymyksiin Venäjän aikeista. Suomen Nato-jäsenyys ärsyttää Venäjän johtoa, ja Suomen sanotaan olevan vihollismielisellä kurssilla. Pitäisikö tästä olla huolissaan?
Erkka huomauttaa, että Venäjän johdon liepeillä on monenlaista huutelijaa. Kaikkea ei kannata ottaa liian tosissaan – vaikkapa entisen presidentin Dmitri Medvedevin viestejä, joissa parjataan suomalaisia ja uhataan ydinsodalla.
Jenny pohtii, mihin Venäjä Suomen mustamaalaamisella pyrkii. Erkka nostaa esiin uudet historian oppikirjat, joiden mukaan länsi haluaa hajottaa Venäjän. Vaikka Suomen maine Venäjällä on hyvä, aivopesu muuttaa väistämättä tilannetta.
Mistä maailma puhuu -podcast vaatii entistä parempia maailmanselityksiä joka toinen torstai.
Pieleen mennyt historia: Miksi Venäjästä ei tullut demokratiaa?
ti klo 17.16
Venäjällä valta on aina keskittynyt yhdelle johtajalle ja häntä ympäröivälle eliitille. Vallan jakaminen laajemmalle joukolle on nähty heikkoutena.
Eurooppaa 1800-luvulla myllertäneet ajatukset vapaudesta ja demokratiasta eivät koskaan juurtuneet moskovalaiseen ajatteluun. Poliittinen kulttuuri on pohjimmiltaan erilaista kuin lännessä. Johtaja on aina lain yläpuolella. Kansa ei luota johtajiin eivätkä johtajat kansaan. Valta on Venäjällä vaihtunut pikemminkin kapinoiden kuin vaalien kautta.
1990-luvulla ikkuna demokratiaan oli auki, mutta mahdollisuus hukattiin. Valta pysyi eliitillä. 2000-luvulla hallinto on muuttunut entistä itsevaltaisemmaksi ja alkanut korostaa ulkoisia uhkakuvia.
Milloin länsi ja itä lähtivät eri suuntiin? Voiko Venäjästä koskaan tulla demokratiaa? Näitä kysymyksiä pohtivat historian professori Jukka Korpela, Venäjän historian dosentti Kati Parppei, historianopettaja Lasse Hongisto ja toimittaja Jussi Nygren.
Eränkävijät: Riku Rantala, voiko kaupunkilainen olla uskottava eräihminen?
ti klo 18.02
Maailmanmatkaaja ja cityeräjorma Riku Rantala ajautuu Eräkammarin poikien Manun ja Jaakon kanssa Helsingin keskustassa erikoiselle kulinaristiselle retkelle.
Onko suomalainen metsästäjä syntynyt kultalusikka suussa? Kumpi maistuu paremmalta, mäyrä vai supikoira? Tekeekö partio ja armeija suomalaisista eräihmisiä? Onko metsästys vielä koko kansan harrastus?
Pastori ja profeetta Marie Licciardo on ollut herralla töissä jo yli kaksikymmentä vuotta. Licciardo kertoo käyneensä Jumalan yliopistoa, jossa professorina on Pyhä Henki. Hänen kauttaan Pyhän Hengen voitelu parantaa sairaita, tuo vapautuksen vangituille ja pelastuksen kadotetuille - hänellä on hengellistä näkökykyä ja viisautta viimeisten aikojen tapahtumiin.
Marie Licciardon mukaan Pyhän Hengen lahja ei ole tarkoitettu vain tietyille ihmisille, vaan se kuuluu kaikille kristityille. Licciardon mukaan Pyhä Henki antaa kyvyn jakaa viisautta ja tietoa, uskon voimaa, parantamisen lahjan, voimaa tehdä ihmeitä, profetoimisen lahjan ja kielillä puhumisen lahjan. Marie on profetoinut ympäri maailmaa, Australiasta Suomeen. Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.
Mutsin tunnustuksia: Valkoinen vanhempi ja ruskea lapsi
ti klo 18.41
Kuinka tukea lasta, mutta yrittämättä liikaa? Entä mitä valkoisen vanhemman on erityisen tärkeä muistaa?
Vieraana jaksossa on rento äiti Linda Juhola, jossa on ripaus kilarimutsia. Linda pohtii omaa rooliaan ruskean lapsen vanhempana ja muistelee, kuinka hänen lastaan eksotisoitiin jo ennen syntymää.
Koko Hubara antaa ääniviestissään vinkkejä valkoisille vanhemmille ruskeiden lasten kasvattajina siitä näkökulmasta, mitä hän olisi omassa lapsuudessaan kaivannut.
L. Traversin rakastettu Maija Poppanen ilmestyi kirjana 1934. Disneyn musikaaliversio vuodelta 1964 poikkeaa melkolailla Traversin alkuperäisestä kirjasta. P. L. Traversin ja Disneyn Maija Poppanen -teoksista keskustelevat toimittaja ja kirjoittaja Heidi Horila ja Disney-tutkimusta tehnyt kriitikko Sampo Bergman. Toimittajana on Jarmo Laitaneva (Ensiesitys 8.10.2020)
Havaintoja ihmisestä: Yhteiskuntaluokka menee ihon alle
ti klo 19.11
Luokka on psykososiaalinen kysymys eli se myös rakentaa yksilön minuutta ja sosiaalista itsetuntoa. Haastateltavana on luokkatutkija Mari Käyhkö. Toimittaja on Satu Kivelä.
Minne Rinne vie Juurien kesässä: Lato täynnä vanhoja moottoreita
ti klo 19.42
Historiaa voi taltioida monin tavoin, joista yksi on kerätä vanhoja tavaroita. Kemiönsaarelaisen Henrik Börmanin ladosta löytyy yli 400 keski- ja perämoottoria. Hänen "moottorivitriinissään" on mm. todellinen harvinaisuus, Evinrude vuodelta 1913.
Ohjelmassa palataaan myös Ravintola ja Majatalo Kansakoululle, jossa oltiin viime viikolla. Siellä elämästään kertoo auto-onnettomuudessa aivovamman saanut Tomppa. Toimittajana on Petri Rinne.
Millaisia olisivat realistiset merenneidot? Millaista ilkivaltaa Jenni ja Jere ovat harjoittaneet? Mitä kuuluu risserintamalle nykyään? Kuka minttu päättää luoda vaarallisen influenssan? Miten Jere epäonnistui suolaostoksilla? Mitä kuuluu Jennin imuritilanteelle? Entä mitä vanhoille laturijohdoille kannattaa tehdä?
YleX Aamu suorana Yle Areenassa joka arkipäivä klo 6.30-10!
Oksitosiinia saa syömällä jäätynyttä pre-digested foodia ja Iikan hengitys viheltää kuin huippuimuri. Pentti Linkolasta tehdään lämpömittari, Ellen saa yhdennentoista lusikan ja Teemu on keksinyt okein.
Rikollisen profiili: Tuhopolttaja – moniongelmainen ja liekkien lumoissa
ti klo 20.52
Tuhopolttajat aiheuttavat vuosittain miljoonien eurojen aineelliset vahingot ja asettavat samalla ihmisiä hengenvaaraan. Impulssihäiriöiset tuhopolttajat syyllistyvät usein lukuisiin tuhopolttoihin ennen kiinnijäämistään. Millainen on tuhopolttajan profiili? Mikä heitä motivoi?
Haastattelussa on psykiatrian erikoislääkäri Annika Thomson. Hän on selvittänyt väitöstutkimuksessaan tuhopolttajan mielenmaisemaa.
Rikollisen profiili: Sotarikollinen – isänmaan asialla, rikoksia ihmisyyttä vastaan
ma klo 21.31
Joukkomurhia, raiskauksia, rikoksia ihmisyyttä ja siviiliväestöä kohtaan. Näitäkin sota voi olla, vaikka siinä onkin paljon sääntöjä. Miten tavallisesta sotilaasta kuoriutuu raaka sotarikollinen? Ja millaista sodan moraalia sotilaat ja jopa sotarikoksiin syyllistyneet noudattavat?
Vieraana on aivotutkija, psykologi Lauri Nummenmaa.
Huippuhyviä kysymyksiä, jotka laittavat pohtimaan ja keskustelemaan. Ennen nukahtamista etsitään tatuoinneille paikat ja pakataan tarpeelliset autiolle saarella. Vastaamassa kkamelie Blauberg, Thelma Siberg ja Hennariikka Laaksola.
Kirjeitä Veskulle: Meidät on tehty samasta aineesta kuin unelmamme - Esko Salminen
ti klo 00.13
Esko Salminen on kaikkien suomalaisten tuntema ja ylinäyttelijän tittelillä kruunattu näyttelijä. Esko ja Vesku ovat kohdanneet sekä lavalla että tv-elokuvassa Rauta-aika, juosseet yhdessä lenkkejä, ottaneet ryyppyjä ja pelastaneet toisensa – tai ainakin Vesku Eskon.
Brysselin kone. Missäpäin EU:ssa on isoimmat eläkkeet?
ti klo 00.22
Miten eri EU-maiden kansalaisten eläkeiät ja eläkkeiden koko eroavat ja mihin suuntaan kehitys on menossa? Millainen on tilanne eläkkeiden suhteen Suomessa, kun vertaa muuhun EU:hun? Minkälaisia ovat isoimmat kiistat olleet poliittisesti EU:ssa eläkeasioiden suhteen? Ja näyttääkö yhtään siltä, että eläkejärjestelmät EU-alueella olisivat yhtenäistymässä?
Haastateltavana on yhteyspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta ja toimittajana on Maija Elonheimo.
Ohjelmasta voi keskustella entisessä twitterissä eli nykyisessä X:ssä aihetunnisteella #brysselinkone.
Tämä on tarina kahden miehen road tripistä halki Yhdysvaltojen. Toinen matkalaisista on kirjailija Väinö Linna ja toinen hänen oppaanaan ja tulkkina toimiva 27-vuotias amerikansuomalainen opiskelija William Copeland. On vuosi 1963 ja Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian viimeisen osan julkaisemisesta on kulunut noin vuosi. Käsikirjoitus: Pekka Laine, ohjaus ja äänisuunnittelu Antti Isoaho.
KC Karemo: Pitäisikö miehiltä kieltää elokuvien ohjaaminen, Anu Silfverberg?
ti klo 02.42
Toimittaja ja kirjailija Anu Silfverbergin teos Sinut on nähty (2020) käsittelee katsetta ja siihen liittyvää vallankäyttöä. Silfverberg käsittelee kirjassaan kriittiseen sävyyn esimerkiksi Lars von Trierin ja Martin Scorsesen elokuvia. Tuomas Karemo kutsui kirjailijan vieraakseen, koska näkee kyseisten ohjaajien elokuvat eri tavalla. Mistä katseen vallassa on oikein kyse? Entä miksi Silfverberg etsii kirjassaan elokuvien kohtauksia, joissa mies hyväilee sormillaan naista?
Puikko ja Koukku: Vieraana tuunajien ruhtinatar Aija Rouhiainen
ti klo 03.54
Hyvät kanssakässäilijät - teidän huutonne on nyt vastattu, sillä tämä jakso on omistettu vaatetuunaukselle. Jenny "Puikko" Lehtisen ja Kati "Koukku" Keinosen ompeluseuran vieraana on tuunaajien kruunaamaton ruhtinatar Aija Rouhiainen. Luvassa vaatetuunauksen ABC.
Avoin kysymys: Miten vähemmistötausta kasvattaa haastattelijaa, Susani Mahadura?
ti klo 04.52
Susani Mahadura on tienraivaaja, nuori ruskea nainen, jonka työ avaa yleisön silmiä sekä muuttaa suomalaisen median ymmärrystä itsestään. Susani elää ihmisistä ja heidän tarinoistaan. Taustansa vuoksi hänellä on herkkyyttä ymmärtää vähemmistöön kuuluvien kipua ja kokemuksia.
Podcast-sarjan on tuottanut ja toimittanut Olli Seuri. Äänisuunnittelija Eerik Purdon/Artlab Productions.