Den klassiska konserten: The Proms 2023 – BBC Symphony Orchestra och Klaus Mäkelä möter Yuja Wang
su klo 06.03
The Proms är en årlig, åtta veckor lång konsertserie med klassisk musik i London. Sommarevenemanget startade år 1895 och består av mer än 70 konserter i bl.a. Royal Albert Hall och flera orter i Storbritannien. Proms har kallats världens största och mest demokratiska musikfestival. Efter sin Proms-debut förra säsongen återförenas dirigenten Klaus Mäkelä med den sensationella pianisten Yuja Wang i Sergej Rachmaninovs glittrande Paganinivariationer. Den afro-peruanska musikens traditioner tas till heders i Jimmy López Bellidos stycke kallat Perú negro.
Inspelning från Royal Albert Hall, London, den 4 augusti 2023. Produktion: BBC. Programvärd: Leif Nystén.
Den lilla österbottniska orten Lappo förknippas med såväl en av de värsta olyckorna i Finland i fredstid som Lapporörelsen, Lappooperan och en stark väckelserörelse. Vad gör Lappo till en så laddad plats i Finlands historia?
BUU-sagan: Kalif Harun ar-Rashids äventyr: Krukan med guld
su klo 07.03
Malin berättar sagan om en Kalif, som får vara med om en massa äventyr. Nu ska du få höra om ett av dem - Om krukan med guld. Sagan kommer från verket “Tusen och en natt”.
Vega Lördag: I kväll är det världspremiär för musikalen Vänd om min längtan på Wasa Teater
la klo 10.03
Kike Bertell ringer upp den svenska kompositören och producenten Åsa Jinder, som skrivit sångtexterna till verket. Hur känns det att höra sin egen lyrik gestaltas på scenen?
Vega Söndag: Processen kring radiodokumentären om Alma Pöystis karriär
su klo 10.03
Journalisten och dramatikern Tomas Jansson har följt med skådespelaren Alma Pöystis karriär från ung nyutexaminerad skådespelare till filmstjärna. Jansson berättar om processen kring den färska radiodokumentären, där han följt med Alma Pöystis karriär under 15 års tid.
Sångaren, musikern, konstnären och mångsysslaren Christa Renwall är Kike Bertells lördagsgäst. Christa är aktuell med en konstutställning där verken bland annat inspirerats av starka kvinnor som aldrig fick erkännande för sina insatser.
I Ordet läcker drillar vi våra stämband och lockar fram vår sångarglädje, tillsammans med Johan Franzon som är sångöversättare och universitetslärare i nordiska språk. Dagens ord är sång. Programvärd: Kike Bertell.
Näst sista ordet: ”Våra lyssnare är både roliga och lögnare” – så här låter svenskan utan engelska ord
su klo 12.03
Visst kan vi översätta många engelska ord till svenska, men kan vi faktiskt översätta alla? Hur gör vi med utrop som wow, ok, fine, cool och nice? Engelskan är det språk vi lånar in absolut flest ord från. Hur kan vi till exempel tala om teknik utan att använda ord som bugg, bluetooth, router och server? Och hur ska vi göra med de engelska förkortningarna sms, pdf, dvd, lp och wc om vi vill undvika all engelska? I det här avsnittet gör vi ett test och ersätter alla engelska med svenska ord.
Predikant: Roger Andersson. Mötesledare: Carola Gull. Musiker: Jenna Romberg (sång) och Joakim Palmén (gitarr, sång). Ur Psalmer och Sånger: 688 (Tätt vid korset) och 644 (Glad att få leva).
Kaffekvarnen bjuder på lyssnarnas önskemål i form av musikaliska rariteter, gamla schlagermelodier och nostalgiska minnen. Du är hjärtligt välkommen att berätta gamla historier, anekdoter och skrönor i programmet. Melodierna får oss att minnas!
Norrena & Frantz: Den blyga kostymmannen, den skäggiga stuggrannen och andra favoriter
la klo 17.05
Norrena & Frantz har poddat på i fem år och läst tusentals lyssnarbrev. Några av breven har klistrat sig fast i våra minnen. I det här specialavsnittet återvänder vi till några av Evas favoritbrev. Feelgood-faktorn är skyhög, så den som klarar av att lyssna utan att säga åååh förtjänar ett pris.
Sällskapet: TikTok-stjärnan Auri Kananen städar världens smutsigaste hem gratis – snart är hon miljonär
su klo 18.03
Miljontals människor använder Tiktok och Instagram för att se på när andra städar riktigt smutsiga lägenheter. Finländska Auri Kananen är en av världens mest populära cleanfluencer och hon städar de smutsigaste hemmen gratis. Kia Svaetichin undrar varför man mår bra av att städa eller titta på folk som städar? Biffen Ahonen har följt cleanfluencers i flera år och tycker att det är fint att de synliggör psykisk ohälsa utan att stigmatisera.
Musikpodden: “Seriös” klassisk musik kontra “lätt” populärmusik
la klo 18.05
Varför klassas klassisk musik i allmänhet som seriös musik och hög- eller rentav finkultur, medan populärmusik ofta avfärdas som något lättsamt underhållande och rentav enkelt? Är indelningen rättvis - eller ens relevant? Och var går egentligen gränsen mellan vad som är klassisk musik och populärmusik? De här frågorna dryftar Mårten, Emma Salokoski, Emma Raunio och Mauri Kuokkanen i premiäravsnittet av Musikpodden.
Har du någonting du vill att vi tar upp? Hör av dig med tips, frågor, tankar och berättelser till: musikpodden@yle.fi
Löparen Dusabimana Kazungu åker från Eskilstuna för träningsläger i Kenya. Plötsligt handlar allt om dopning och sexuellt utnyttjande. Av: Emelie Rosén.
Löparkriget är en granskande dokumentärserie i fem delar om dopning, sexuellt utnyttjande och misstänkt mord i sportgiganteras skugga. Serien är ett samarbete mellan Ekot, Radiosporten och P1 Dokumentär, Sveriges Radio 2023.
Mästerverken: Mozarts requiem – skräck, dramatik och älskad musik
ti klo 19.22
Världens kanske mest älskade rekviem innehåller både dramatiska skräckskildringar och tröst. Men Mozart hann inte färdigt med dödsmässan innan han själv dog.
Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall. Produktion: Sveriges Radio.
Verkligheten i P3: Fotbollsdomaren Ted blev misshandlad mitt på plan
ke klo 19.22
Matchen är nästan över när domaren Ted delar ut ett gult kort. Plötsligt har han fotbollspelarens knytnävar över sig – han blir slagen, mitt på plan. Nu vill han ta upp kampen för domarnas rättigheter. Av: Simon Sarnecki.
En person, ett öde - dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Verkligheten i P3 har producerats av produktionsbolaget FIlt för P3, Sveriges Radio.
Näst sista ordet: ”Jag klarar inte av att prata bebisspråk” – så här påverkar det barnet
to klo 19.22
Många av oss börjar tala med en ljus röst och använda gulliga ord när vi pratar med småbarn. Men hur påverkar det barnets språkutveckling? Ska vi säga vovve eller hund? En del experter säger att bebisspråket hjälper barnen att få ett rikare ordförråd, medan barn som inte hört bebisspråk växer upp med ett sämre ordförråd. Andra experter säger att bebisspråket gör skada när barnet sedan som lite äldre ska lära sig uttala svårare ljud. Vi debatterar och slår fast vem som har rätt.
Skicka hälsningar och ge musik som gåva, och stöd samtidigt vår välgörenhetsinsamling. Ring 0600-11 12 13 (samtalet kostar 25,41 cent/minut), skicka SMS: toner (mellanslag) hälsningen till 16261, eller skicka e-post till tongavan@yle.fi. Programvärd: Camilla Andelin.
pe klo 20.03
Skicka hälsningar och ge musik som gåva, och stöd samtidigt vår välgörenhetsinsamling. Ring 0600-11 12 13 (samtalet kostar 25,41 cent/minut), skicka SMS: toner (mellanslag) hälsningen till 16261, eller skicka e-post till tongavan@yle.fi.
pe klo 21.03
Skicka hälsningar och ge musik som gåva, och stöd samtidigt vår välgörenhetsinsamling. Ring 0600-11 12 13 (samtalet kostar 25,41 cent/minut), skicka SMS: toner (mellanslag) hälsningen till 16261, eller skicka e-post till tongavan@yle.fi.
Den lilla österbottniska orten Lappo förknippas med såväl en av de värsta olyckorna i Finland i fredstid som Lapporörelsen, Lappooperan och en stark väckelserörelse. Vad gör Lappo till en så laddad plats i Finlands historia?
Jukka Taskinen är en mångsysslare på den finska musikscenen. Han driver det nästan kultförklarade skivbolaget Svart Records och så är han också sångare och gitarrist i bandet Black Magic Six vars andra halva är trummisen Jarno “Japa” Pousi. Vid sidan av BM6 har han också bland annat det countrydoftande bandet Sörnäinen som spelar “skit Agents”. Du kan kontakta Grönroos garage genom att ropa på Lasse i en skog vid midnatt när det är fullmåne. Om det inte fungerar så mailar du till lasse.gronroos@yle.fi
“Bara för att man spelar lite pop eller rock betyder inte att man säljer sin själ eller raserar sitt kunnande som klassisk musiker!”
Varför klassas klassisk musik i allmänhet som seriös musik och hög- eller rentav finkultur, medan populärmusik ofta avfärdas som något lättsamt underhållande och rentav enkelt? Är indelningen rättvis - eller ens relevant? Och var går egentligen gränsen mellan vad som är klassisk musik och populärmusik?
De här frågorna dryftar Mårten, Emma Salokoski, Emma Raunio och Mauri Kuokkanen i premiäravsnittet av Musikpodden.
Musiken som hörs i programmet:
Andrea Bocelli - “Con te partirò”
Kronos Quartet - “Purple Haze”
Eva Dahlgren och Anders Hillborg - “När en vild röd ros slår ut doftar hela skogen”
Ólafur Arnalds - “Near Light”
György Ligeti - “Le Grand Macabre (Car Horn Prelude)”
Har du någonting du vill att vi tar upp? Hör av dig med tips, frågor, tankar och berättelser till: musikpodden@yle.fi
I Ordet läcker tar vi oss an en organism av mycket varierande slag. Biologen och botanisten Kristoffer Bondestam hjälper oss botanisera och utforska ordet svamp. Programvärd Kike Bertell.
Kaffekvarnen bjuder på lyssnarnas önskemål i form av musikaliska rariteter, gamla schlagermelodier och nostalgiska minnen. Du är hjärtligt välkommen att berätta gamla historier, anekdoter och skrönor i programmet. Melodierna får oss att minnas!
Du har kanske hört de magiska orden “jokeripokeribox”, som yttrades av trollkonstnären Simo Aalto, första gången för 45 år sedan. Aalto, som skrev studenten från Svenska Privatskolan i Uleåborg, har sedan dess turnérat land och rike runt och visat trollkonster i tv. Simo Aalto är Kike Bertells lördagsgäst.
Den klassiska konserten: The Proms 2023 – BBC Symphony Orchestra och Klaus Mäkelä möter Yuja Wang
ti klo 21.03
The Proms är en årlig, åtta veckor lång konsertserie med klassisk musik i London. Sommarevenemanget startade år 1895 och består av mer än 70 konserter i bl.a. Royal Albert Hall och flera orter i Storbritannien. Proms har kallats världens största och mest demokratiska musikfestival. Efter sin Proms-debut förra säsongen återförenas dirigenten Klaus Mäkelä med den sensationella pianisten Yuja Wang i Sergej Rachmaninovs glittrande Paganinivariationer. Den afro-peruanska musikens traditioner tas till heders i Jimmy López Bellidos stycke kallat Perú negro.
Inspelning från Royal Albert Hall, London, den 4 augusti 2023. Produktion: BBC. Programvärd: Leif Nystén.
Bengt ”Benkku” Andersson är skärgårdens mest kända lastbilschaufför. Hemmet på Korpo är mer än en adress: skärgården är en livsstil och Benkku delar frispråkigt med sig av sina starka åsikter och sin livsfilosofi. Då Benkku inte kör visar sig en annan, konstnärlig, sida. Och en dröm som aldrig blev verklighet. I programmet medverkar Bengt Andersson och Renja Leino. Redaktör: Fanny Malmberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen.
Hur stöttar man som förälder ett barn som känner sig annorlunda och sticker ut ifrån mängden? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om hur man lär barn att det är okej att vara annorlunda och att man duger som man är.
Huvudet på skaft, fingerfärdig, magkänsla och gå på knäna är bara några av många uttryck i svenskan som har med kroppen att göra. Men varför gillar vi att använda kroppen som metafor? - Kroppen är så primär, vi har den med oss överallt. Så vi har mycket metaforik i språket som kommer från kroppen, säger Ylva Byrman, universitetslektor i svenska språket vid Göteborgs universitet. Programledare: Emmy Rasper. Produktion: Sveriges Radio.
Sällskapet. En kulturpodd med samhällsperspektiv: “Klart man får skriva vad som helst om vem som helst”
ti klo 22.15
Britney Spears skilsmässa har satt igång en ny storm av spekulationer och konspirationsteorier kring popikonen. Andrev Walden hade sju pappor på sju år och har nu skrivit en bok om det. Philip Teirs biografi om Bitte Westerlunds äktenskap med Jörn Donner avslöjar en hel drös älskarinnor. Vad betyder det egentligen att ha konstnärlig frihet? Biffen Ahonen vet allt om äktenskap efter att ha bekantat sig med New Yorks hårdaste skilsmässoadvokat James Sextons tips för ett bra (eller dåligt) äktenskap.
Förintelsen del 2/5: Förintelseläger och flyktförsök
ke klo 22.15
Förintelseläger byggs för att förinta alla judar i hela Europa. Nazisterna kallar det för den slutgiltiga lösningen på judefrågan. Leon tvångsförflyttas till dödslägret Treblinka. Där tvingas han leta igenom döda fångars kläder efter värdesaker, som nazisterna beslagtar. Leon lär känna Kaufmann, en judisk man som har en plan. Reporter: Ida Lundqvist. Produktion: Sveriges Radio 2023.
Filosofiska rummet: Kan du tänka dig? Om föreställningar, fantasi och verklighet
to klo 22.15
Trots att vi tänker jämt vet vi förvånansvärt lite om hur tänkandet går till. Så vad gör vi när vi tänker? Hur hänger tänkandet ihop med språket? Och hur kan vi tänka på det vi inte har ord för? Vi hör Pernilla Berglund, poet och författare samt Pär Sundström, filosofiprofessor vid Umeå universitet och Nils Franzén, lektor i filosofi med fokus på språk- och medvetandefilosofi, också han vid Umeå universitet. Programledare: Lars Mogensen Produktion: Sveriges Radio.
Han komponerade ett helt tyst stycke – och revolutionerade musikvärlden. Men sitt största gage erövrade John Cage som svampexpert.
Camilla Lundberg och Carl Tofft pratar om berömda kompositörer, reder ut varför musiken låter som den gör och vad den har för betydelse idag. Sanningar och skvaller om människorna bakom mästerverken. Produktion: Sveriges Radio.
Norrena & Frantz: Stashing - när din partner vill gömma dig
ti klo 23.01
Ni ser på tv, äter pizza och har det mysigt hemma hos varandra. Men varför har du inte fått träffa hens vänner eller familj? Varför lägger hen aldrig ut en enda bild av dig på sociala medier? Det känns ju nästan som att hen vill att er relation är en hemlighet ... I podden funderar vi på den nya dejtingtermen stashing.
Kulturpodden: Ett tema - flera perspektiv: Rövardottern i ropet – därför känns Ronja relevant idag
ke klo 23.00
Astrid Lindgrens sista roman Ronja Rövardotter tillhör den svenska litteraturens stora klassiker. Marit Lindqvist och Lasse Garoff funderar på varför historien är så relevant idag, 42 år efter att den kom ut.
Verkligheten i P3: Fotbollsdomaren Ted blev misshandlad mitt på plan
to klo 22.59
Matchen är nästan över när domaren Ted delar ut ett gult kort. Plötsligt har han fotbollspelarens knytnävar över sig – han blir slagen, mitt på plan. Nu vill han ta upp kampen för domarnas rättigheter. Av: Simon Sarnecki.
En person, ett öde - dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Verkligheten i P3 har producerats av produktionsbolaget FIlt för P3, Sveriges Radio.
Musikpodden: “Seriös” klassisk musik kontra “lätt” populärmusik
su klo 23.11
Varför klassas klassisk musik i allmänhet som seriös musik och hög- eller rentav finkultur, medan populärmusik ofta avfärdas som något lättsamt underhållande och rentav enkelt? Är indelningen rättvis - eller ens relevant? Och var går egentligen gränsen mellan vad som är klassisk musik och populärmusik? De här frågorna dryftar Mårten, Emma Salokoski, Emma Raunio och Mauri Kuokkanen i premiäravsnittet av Musikpodden.
Har du någonting du vill att vi tar upp? Hör av dig med tips, frågor, tankar och berättelser till: musikpodden@yle.fi