Allmänbildade svenskar mäter sina krafter i frågesport mot en hel mur av kända specialister i olika ämnen. För att vinna räcker det inte med att gå segrande i en frågeduell, man måste besegra dem alla och riva hela muren. Denna gång består muren av Parisa Amiri, Anna Kinberg Batra, Ebba Witt-Brattström, Patrick Ekwall och Ulf Danielsson. De tävlande är Malin Jogmark och Ulf Ödesjö. Tidigare sänt 2020. Textat sid. 199.
Sigrid ska ta med sin flickvän på släktmiddag för första gången. Eftersom inte alla i släkten vet att hon är homosexuell har hon bestämt sig för att först berätta för sin faster och farbror. Sigrid får också träffa två kända idrottskvinnor som är gifta med varandra och har barn. UR. Från i SVT1.
Hillary Clinton har levt ett liv i strålkastarljuset och allt kulminerade under presidentvalskampanjen 2016 som resulterade i valförlust mot Donald Trump. Medan presidentvalskampanjen sjösätts berättar hon själv om sin första politiska omvandling, där hon gick från att ha varit en ung republikan i förorten till att bli Arkansas första dam. Medverkar gör även Bill Clinton, vänner och journalister som ger sin syn på en av världens mest kända kvinnor. Tidigare sänt 2020.
ma klo 13.19 Libby, som är döv, ska snart börja skolan.
Föräldrarna söker förbereda Libby på vad som väntar henne i en skola där alla hör. Men när de anlitar Jo, en socialarbetare som talar teckenspråk, blir det tydligt att det finns större problem i familjen. Filmen vann en Oscar för bästa kortfilm 2018. UR. Från i SVT2.
Sara-Elvira är 17 år och har alltid känt till sin familjs historia, men inte pratat så mycket om den. Hennes förfäder var några av dem som tvingades flytta från norra Sapmi i början av 1900-talet. Hennes farfar berättar om hur tvångsförflyttningarna påverkar honom än i dag. UR. Från i SVT2.
Göran berättar äntligen sanningen, men inte vad Martina vill höra. Ylva träffar en psykolog, men har svårt att fokusera på sina problem. Del 15. UR. Från i SVT2.
Han var kungen av pop och en av världens mest kända personer. Men de sista tio åren av karriären hade Michael Jackson blivit alltmer ett mediafenomen som omgärdades av skandaler och rykten som snabbt blev världsnyheter. Och när han tillkännagav sin återkomst till scenen började media följa honom än mer. Men comebacken blev aldrig av. Kungen av pop avled den 25:e juni 2009, mitt under repetitionerna inför den stundande turnén. I den här dokumentären blickar vi tillbaka på hans sista dagar och hur medias och omvärldens press till slut blev för stor - och hur en utebliven comeback makabert nog kom att kallas för hans största show. Tidigare sänt 2020.
ti klo 14.10 Realityserien The Osbournes.
När realityserien The Osbournes hade premiär 2002 slog den ner som en bomb. Den banbrytande serien följde hårdrocksstjärnan Ozzy Osbourne och hans familj, och över en natt var hans fru Sharon och barnen Jack och Kelly världskändisar. Nu blickar de tillbaka på serien och reflekterar kring vad som var fakta, fiktion och den hårfina linjen däremellan. Att serien hade en stor effekt på reality-tv är väldokumenterat. Vad som inte är lika känt är konsekvenserna serien fick för familjen. Tidigare sänt 2020.
Roffa vaccin. Kampen hårdnar om vaccinen i Europa. Storbritannien håller hårt i Astra Zenecas åtråvärda doser och storgrälar med EU om vem som har rätten till dem. Men är det fel att kapa åt sig vaccin - om man kan? I Utrikesbyrån medverkar Moderatpolitikern Hanif Bali, som engagerat sig i vaccinfrågan, svenskbrittiske journalisten James Savage, som studerat brexitanhängarnas skadeglädje över EU:s saktfärdighet, professorn i global infektionsepidemiologi Anna Mia Ekström, som varnar för vaccinnationalism, samt SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick, som benat i maktspelet kring vaccinen. Från i SVT2. Textat sid. 199.
Det här är berättelsen om en av världens mest inflytelserika män - mediemogulen Rupert Murdoch. Den australiensiske affärsmannen och hans familj har under decennier byggt upp ett imperium som gett dem en makt som märks i alla världens beslutsfattande rum. I den här serien berättas historien om hur Rupert Murdoch kom att bli en av världens mäktigaste män och hur han förändrat världen på sin väg till toppen. Tidigare sänt 2020.
Den 6 oktober 1957 vaknar Amerika upp till den chockerande nyheten att Sovjet framgångsrikt lyckats skjuta upp en satellit i omloppsbana runt jorden. Satelliten hette Sputnik, och trots att den inte kunde göra mer än sända ut en signal, blev den startskottet för en historisk tid för mänskligheten. USA inser att man måste utveckla ett eget rymdprogram. Men för det krävs att man hittar en lämplig ledare. Och att övertyga Vita huset att investera i det okända. Tidigare sänt 2019.
ti klo 16.10 Ett dyrt löfte.
John F. Kennedy tar plats i Vita huset och med det tar det amerikanska rymdprogrammet fart. Den unge, karismatiske ledaren förstår värdet av att använda medierna till sin fördel och trots risk för fiasko börjar raketuppskjutningarna från Cape Canaveral att livesändas. USA:s framgångar i rymden följs av miljontals, människor flockas framför tv-apparaterna i hopp om att få bevittna historia skapas. Men Kennedy själv kommer aldrig att få uppleva sitt löfte till folket om att sätta en man på månen. Tidigare sänt 2019.
Marcus Sönnerbrandt, föreståndare i Pingstkyrkan Linköping, bjuder in till ekumeniskt bibelsamtal och dagens tema är "Kärlekens väg". Från i SVT2. Textat sid. 199.
Behövs kärnkraften för att skapa ett stabilt elsystem eller blir det billigare och tillräckligt tryggt med vindkraft? Miljöpartiets språkrör Per Bolund och moderatledaren Ulf Kristersson i studion. Var det fel att tillåta nedläggningen av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals när elledningarna mellan norra och södra Sverige inte är utbyggda? Reportage om risken för effektbrist i södra Sverige. President Biden lägger om USA:s politik mot Iran - trots hårt motstånd från sin allierade Israel. Intervjuer med Alon Ben David, säkerhetspolitisk kommentator på israelisk tv, och Trita Parsi, svensk Iranexpert verksam i USA. Från 14/2 i SVT2. Även i SVT24 senare i natt. Textat sid. 199.
En av lagets medlemmar åker på hårda smällar, både sportsligt och privat. Och även Ahmed har det tufft på sitt håll. Ahmeds liv förändrades när han kom i kontakt med street workout. Tillsammans med kompisarna i laget Team Physix vill han nu försöka göra skillnad för andra unga. Tidigare sänt 2017. Även i SVT2 20/2.
ti klo 17.55
Ahmed och laget åker till Göteborg för att ställa upp i en internationell tävling. Här ska de möta den största publik de någonsin stått framför. Ahmeds liv förändrades när han kom i kontakt med street workout. Tillsammans med kompisarna i laget Team Physix vill han nu försöka göra skillnad för andra unga. Tidigare sänt 2017. Även i SVT2 21/2. Textat sid. 199.
Klippiga bergen är Nordamerikas ryggrad. Bergskedjan sträcker sig från heta öknar i söder till norra Kanadas kärva klimat. Vädret är ombytligt och djuren som lever i bergen ska klara hårda prövningar, precis som människorna. Puman hör till Klippiga bergens verkliga överlevare. Tidigare sänt 2018. Även i SVT2 senare i natt. Textat sid. 199.
ti klo 19.00 Himalaya.
Med hundra toppar över 7 000 meter och 14 högre än 8 000 meter står Himalaya i särklass bland jordens bergskedjor, hem för jakar och snöleoparder. Och över alla andra reser sig Mount Everest. På Mount Everest kan man inte bara klättra, några springer långlopp också. Tidigare sänt 2018. Även i SVT2 senare i natt. Textat sid. 199.
Vårvinter. Artisten Sofia Jannok berättar om sin relation till vårvintern. En årstid som genomgår stora förändringar då klimatet förändras. Textat sid. 199.
Reportage från Go'kväll om sångpärlor från dagar som flytt. Artister som drog publik i tiotusental och som med sin inlevelse och gestaltningskonst berörde människor ända in i hjärteroten. Detta avsnitt: Lapp-Lisa. Textat sid. 199.
Zeynep Günes får ett tillfälligt lärarjobb på den lokala grundskolan. Snart inser hon att en av hennes elever, Melek, utsätts för övergrepp av sin mamma och hennes pojkvän. Och när Zeynep förstår att ingen hjälper Melek tar hon saken i egna händer... HD. Även i SVT2 20/2.
ti klo 20.30
Zeynep Günes får ett tillfälligt lärarjobb på den lokala grundskolan. Snart inser hon att en av hennes elever, Melek, utsätts för övergrepp av sin mamma och hennes pojkvän. Och när Zeynep förstår att ingen hjälper Melek tar hon saken i egna händer... HD. Även i SVT2 20/2.
Går det att med hjälp av vildhundar återskapa naturens balans i en skadad natur? I ett djärvt experiment försöker forskare utnyttja just vildhundars kraft för att rädda en av den afrikanska kontinentens mest storslagna och sagolika nationalparker. Då avslöjas också rädslans stora roll i naturens ekosystem. HD. Även i SVT2 och SVT2 Textat sid. 199.
Hur hanterade kungahusen i Europa att fascismen och nazismen växte sig starkare? De kungliga skydde kommunismen som pesten och många såg Hitler och Mussolini som vettigare alternativ. Så även delar av vårt svenska kungahus. I Storbritannien inser Winston Churchill att de kungligas flathet gentemot Hitler skulle leda till ännu ett världskrig. HD. Även i SVT2 och SVT2 Textat sid. 199.
Svenskarna köper allt fler böcker, men vill numera hellre lyssna än läsa. Vad betyder det för en bokbransch som redan är under stor omställning? I studion: Jonas Tellander, vd för Storytel, Louise Boije af Gennäs, författare, och Erik Wikberg, forskare Handelshögskolan. HD. Även i SVT2 SVT2 SVT2 och SVT2 Textat sid. 199.
Det du egentligen vill veta om världen. Programledare Johan Ripås med gäster djupdyker i veckans mest fascinerande världshändelse. HD. Även i SVT2 SVT2 SVT2 SVT24 och SVT2 Textat sid. 199.
Liam, 10 år, har autism och DCD (bristande motorisk förmåga). Tidvis är familjens vardag väldigt jobbig. Drömmen är att Liam ska lära sig cykla. Då skulle han få mer frihet - och hela familjen skulle kunna cykla tillsammans. UR. Tidigare sänt 2018. Även i SVT2
Under sina resor har Louis mött många människor som drivits av starka övertygelser, allt ifrån tron på ufon till uppfattningen om den vita rasens överlägsenhet. Han tar bland annat kontakt med preppern Mike Cain, som för 20 år sedan förklarade krig mot staten. Var står han idag, har han ändrat uppfattning om den stora konspirationen? HD. Även i SVT2
Behövs kärnkraften för att skapa ett stabilt elsystem eller blir det billigare och tillräckligt tryggt med vindkraft? Miljöpartiets språkrör Per Bolund och moderatledaren Ulf Kristersson i studion. Var det fel att tillåta nedläggningen av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals när elledningarna mellan norra och södra Sverige inte är utbyggda? Reportage om risken för effektbrist i södra Sverige. President Biden lägger om USA:s politik mot Iran - trots hårt motstånd från sin allierade Israel. Intervjuer med Alon Ben David, säkerhetspolitisk kommentator på israelisk tv, och Trita Parsi, svensk Iranexpert verksam i USA. Från 14/2 i SVT2. Även i SVT24 senare i natt, SVT2 16/2 och SVT24 16/2. Textat sid. 199.
Ett porträtt av Benny Fredriksson som under många år var chef på Kulturhuset/Stadsteatern. Han hade även en bakgrund som skådespelare och regissör. I samband med ett mediedrev avgick Benny Fredriksson och tog senare sitt liv. I filmen talar en rad kollegor och hans änka Anne Sofie von Otter om vad som hände. Från i SVT2. Textat sid. 199.
Finsk programserie från 2017. Östra Insjöfinland. En resa genom Finland och den finländska naturen - sett från ovan. Med flygfoto och specialkomponerad musik presenteras alla landskapen under årets olika årstider. Från 11/2 i SVT2.
Svenskarna köper allt fler böcker, men vill numera hellre lyssna än läsa. Vad betyder det för en bokbransch som redan är under stor omställning? I studion: Jonas Tellander, vd för Storytel, Louise Boije af Gennäs, författare, och Erik Wikberg, forskare Handelshögskolan. Från i SVT2. Även i SVT2 SVT2 och SVT2 Textat sid. 199.
Klippiga bergen är Nordamerikas ryggrad. Bergskedjan sträcker sig från heta öknar i söder till norra Kanadas kärva klimat. Vädret är ombytligt och djuren som lever i bergen ska klara hårda prövningar, precis som människorna. Puman hör till Klippiga bergens verkliga överlevare. Från SVT2 tidigare idag. Textat sid. 199.
Med hundra toppar över 7 000 meter och 14 högre än 8 000 meter står Himalaya i särklass bland jordens bergskedjor, hem för jakar och snöleoparder. Och över alla andra reser sig Mount Everest. På Mount Everest kan man inte bara klättra, några springer långlopp också. Från SVT2 tidigare idag. Textat sid. 199.